Hypotheek na overlijden

Hypotheek na overlijden

Home ยป Hypotheek na overlijden
8.6
Hoe zit het met een hypotheek na overlijden?

Een hypotheek loopt ook na een overlijden gewoon door. Een afgeloste hypotheek die nog in het kadaster staat blijft daar staan. Een hypotheek is maar ten dele gekoppeld aan de persoon die de hypotheek afsloot.

Hypotheek na overlijden

overlijden

De overledene had een hypotheek. Die hypotheek is een zekerheid voor een lening. Die hypotheek rust op een huis (of een andere object). De hypotheek is ingeschreven in het Kadaster. Het is de inschrijving van het recht van de bank op dat object. Dat recht vervalt niet door het overlijden van degene die de lening afsloot.

Hoe gaat het nu verder met de hypotheek

Er zijn verschillende mogelijkheden. Stel er rust nog een lening op de woning. De overledene betaalde iedere maand af. Dat stopt niet bij het overlijden. De aflossingen worden nog steeds van diens rekening afgeschreven. Het hypotheekrecht blijft ook bestaan.

Was de overledene jouw partner? Dan moet je met een hypotheekadviseur om tafel. Die gaat uitrekenen of jij de hypotheek ook in je eentje kan dragen. Mogelijk moeten er zaken aangepast. Je hebt, afhankelijk van de bank, tussen enkele maanden en twaalf maanden de tijd om dat te regelen. Je kan nu ook meestal de hypotheek oversluiten zonder boeterente. Dat kan interessant zijn als de huidige rente lager is dan die jullie in de akte hadden staan.

Je hebt ook een Verklaring van Erfrecht nodig. Daarmee kan je aantonen dat jij nu de eigenaar bent van de woning.

Hypotheek was al afgelost

Dat komt veel voor. De lening die de overledene had was al een tijdje afgelost. Veel oudere mensen wonen in een hypotheekvrije woning. Dat wil zeggen dat de lening is afgelost. Dat wil niet altijd zeggen dat de hypotheek ook al is opgeheven. Die kan nog steeds ingeschreven staan in het Kadaster. De bank noch het kadaster ontvangt een bericht van overlijden. De erfgenamen kunnen nu geen nieuwe hypotheek op de woning afsluiten. Ook bij een eventuele verkoop moet die hypotheek nog doorgehaald.

Wij kunnen die afgeloste, maar nog ingeschreven hypotheekakte voor je doorhalen bij het kadaster. Dat kan je 100% online doen. Je hoeft maar heel weinig gegevens in te vullen. Dan nemen wij de rest van het werk voor je uit handen.

Verkopen woning na overlijden

Wil je de woning verkoper, dan zal de hypotheek afgelost moeten zijn. Dat regelt de notaris. Die verrekend de koopsom met de hypotheek. En lost het restant van de hypotheek af bij de bank. De notaris ontvangt toestemming om de hypotheek door te halen. Een eventueel restant keert de notaris uit aan de erfgenamen. Er kan ook een tekort zijn, dan moeten de erfgenamen dat bijstorten.

Levensverzekering die uitkeert

Misschien had de overledene een levensverzekering. Die keert nu uit na overlijden. Bij oudere hypotheken was een levensverzekering gekoppeld aan de hypotheek. De uitkering van die verzekering is verpand aan de bank. Bij overlijden keert de polis nu uit aan de bank. Die gebruikt dat geld om de hypotheek (deels) af te lossen. Hierna kan je de afgeloste hypotheek door ons laten royeren.

Was er een levensverzekering die nergens aan gekoppeld was? Dan kan jij, als je de begunstigde bent zelf besluiten waar je het bedrag aan wilt besteden. Dat kan zijn aan het (deels) aflossen van de hypotheek. Die beslissing is aan jou.

    Heeft onze uitleg je verder geholpen?

    Lees meer over Hypotheek royement