Biologische ouder

Biologische ouder

Home » Woordenboek » Biologische ouder
8.6

Wat is een biologische ouder?

biologisch ouders

Een biologische ouder is iemand die het kind op de wereld heeft gebracht door een zaadcel of eicel te leveren. De biologische vader is degene die de zaadcel heeft gegeven, en de biologische moeder is degene die het kind heeft gedragen tijdens de zwangerschap. Dit betekent dat het kind DNA deelt met de biologische ouders.

Biologische ouders zijn dus de mensen van wie het kind de genetische eigenschappen heeft geërfd. Maar niet altijd hebben biologische ouders meteen de juridische rechten of verantwoordelijkheden over het kind. Dat hangt af van de situatie, bijvoorbeeld bij adoptie of wanneer er een donor is gebruikt.

Juridisch gezien is een biologische ouder niet altijd automatisch de wettelijke of juridische ouder. Dit betekent dat de biologische ouder niet altijd meteen rechten en plichten heeft over het kind.

Bij de geboorte van een kind krijgt de biologische moeder automatisch het juridisch ouderschap. Maar voor de vader ligt dat anders. Als de ouders niet getrouwd zijn, moet de vader het kind eerst officieel erkennen.

  • Het meervoud van biologische ouder is Biologische ouders

Lees meer over Biologische ouder op Rijksoverheid