De ouderlijke boedelverdeling (OBV) is een andere benaming voor het langstlevende testament. Dit was bedoeld om de langstlevende partner verzorgd achter te laten, waarbij de kinderen nog geen aanspraak konden maken op de erfenis.
Sinds 2003 is de ouderlijke boedelverdeling standaard in de wet opgenomen. Dat betekent dat als een persoon overlijdt (zonder een testament) dat dan automatisch deze regel geldt. De langstlevende partner erft dan automatisch als enige alles van de overleden erflater. De kinderen van de overleden erflater kunnen pas aanspraak maken op hun kindsdeel als de langstlevende partner is overleden. Zij verkrijgen tot die tijd dus een niet opeisbare vordering. Hiermee is de ouderlijke boedelverdeling hetzelfde als de wettelijke verdeling.
Testamenten die nog uitgaan van een ouderlijke boedelverdeling zijn nog steeds geldig. De nalatenschap wordt dan via deze oude regels verdeeld. Toch kan het voor de erflater in sommige gevallen verstandig zijn om het testament te laten wijzigen, of herroepen vanwege het veranderde erfrecht.
Laat dus testamenten van voor 2003 altijd nakijken door een notaris!
- Het meervoud van ouderlijke boedelverdeling is ouderlijke boedelverdelingen
- De afkorting van ouderlijke boedelverdeling is OBV