Als je op of na 1 januari 2018 bent getrouwd, of een geregistreerd partnerschap bent aangegaan, trouw je automatisch is een beperkte gemeenschap van goederen. Dat houdt in dat alles wat voor het huwelijk van jou was, dat ook blijft. Alles wat tijdens het huwelijk wordt opgebouwd is wel gezamenlijk.
Eigen woning en trouwen op of na 1 januari 2018?
Per 1 januari 2018 is de Wet beperking wettelijke gemeenschap van goederen gaan gelden voor huwelijken en geregistreerd partnerschappen die zijn aangegaan op of na die datum. Huwelijken en geregistreerde partnerschappen van vóór 1 januari 2018 veranderen niet door de wetswijziging.
Gemeenschappelijk eigendom
Als je vóór het huwelijk bezittingen op eigen naam hebt staan, zoals een eigen woning, dan blijft dat van jou. Ook nadat je bent getrouwd. Vroeger zou de woning direct voor de helft van jouw echtgenoot worden vanwege de gemeenschap van goederen. Dit is nog steeds mogelijk, maar dat moet je huwelijkse voorwaarden opstellen. In de huwelijkse voorwaarden neem je dan op welke bezittingen van jullie gezamenlijk worden.
Erfrecht en erfbelasting
Wel geldt (ook onder de nieuwe wettelijke regeling) nog steeds dat jullie door het huwelijk automatisch elkaars erfgenamen worden. Als jullie kinderen krijgen dan zijn de kinderen ook erfgenamen. Voor een erfenis betekent dit dat jouw echtgenoot meer erfbelasting moet betalen dan voorheen, namelijk over het gehele deel dat hij van jou gaat erven. Vroeger was de helft al van hem en hoefde hij daardoor over dat deel geen erfbelasting te betalen. Voor de partner geldt wel een hoge vrijstelling van ongeveer € 700.000. De precieze bedragen vind je op de pagina vrijstellingen en tarieven erfbelasting.