Dossier ANBI: Verschil tussen ANBI en SBBI?

Dossier ANBI: Verschil tussen ANBI en SBBI?

Home ยป Dossier ANBI: Verschil tussen ANBI en SBBI?
8.6
Wat is het verschil tussen de ANBI en de SBBI status?

Beiden zijn fiscale regelingen. De ANBI is er voor organisaties die het algemeen belang dienen. De SBBI is er voor organisaties die individuele belangen dienen. Bijvoorbeeld de belangen van de leden zoals bij een sportclub. De ANBI vraag je vooraf aan, de SBBI op het moment van aangifte van de schenkbelasting of erfbelasting.

Verschillen tussen ANBI en SBBI

Via onze website kan je eenvoudig en voordelig een stichting of vereniging oprichten die voldoet aan de eisen voor een ANBI-status of SBBI. Wat zijn eigenlijk de verschillen tussen deze twee en wanneer kies je voor welke?

Maatschappelijke organisaties

ANBI Logo

Algemeen Nut Beogende Instellingen (ANBI) en Sociaal Belang Behartigende Instellingen (SBBI) zijn allebei maatschappelijke organisaties. Dat zijn dus instellingen die zich inzetten voor een bepaald maatschappelijk doel. Dat is iets anders dan alleen maar voor het maken van winst voor particuliere belangen, zoals een besloten vennootschap. Een ANBI is bijvoorbeeld een goede doelenorganisatie. Een SSBI is bijvoorbeeld een sportclub of zangclub. De SBBI heeft dus een maatschappelijke waarde, maar is er voornamelijk voor de leden. Zowel een stichting als vereniging kunnen in aanmerking komen voor de ANBI of SBBI status.

Voordelen van ANBI en SBBI

Een ANBI heeft andere (fiscale) voordelen dan een SBBI. Zo hoeft een SBBI geen schenkbelasting of erfbelasting te betalen over een schenking of erfenis die wordt gebruikt voor een sociaal belang.

Een ANBI heeft dat voordeel bij schenkingen en erfenissen die worden gebruiken voor het algemeen belang. Daarnaast zijn voor donateurs/schenkers gewone giften aan een ANBI wel aftrekbaar tot een bepaald bedrag, terwijl dat voor een SBBI niet zo is.

Voorwaarden

Om in aanmerking te komen voor de ANBI of SBBI status moeten instellingen voldoen aan bepaalde voorwaarden. Lees hiervoor ons ANBI dossier, waarin we uitleg geven over alle ANBI-toelatingsvoorwaarden.

Let op: voor een ANBI-status moet de stichting of vereniging een verzoek doen aan de Belastingdienst. Die status krijg je dus niet automatisch als je dit opneemt in de statuten. Voor een SBBI hoef je geen verzoek te doen aan de Belastingdienst. Je moet uiteraard wel voldoen aan de voorwaarden voor de SBBI status. De Belastingdienst controleert dan bij aangifte schenkbelasting of aangifte erfbelasting of de organisatie valt onder de SBBI-regeling. De instelling moet op het moment van de schenking of erfenis voldoen aan de SBBI voorwaarden. Voor een ANBI status gelden meer en zwaardere (toelatings)eisen dan voor een SBBI. Ook is er een openbaar ANBI register.

Particuliere of algemene belangen

Een belangrijk verschil is dat een SBBI de particuliere belangen van de leden dient en ook een sociaal belang dient. Een ANBI dient bijna uitsluitend (voor 90%) het algemeen belang. Er is dus een verschil in de belangen waarvoor de instellingen zich inzetten. Dit is een belangrijk verschil, omdat het belang waarvoor de stichting of vereniging zich inzet bepaalt voor welke status die instelling in aanmerking kan komen.

Geen ANBI, wel SBBI

Als een stichting of vereniging geen ANBI is, dan kan het vaak wel nog een SBBI zijn. Er wordt dan namelijk wel een maatschappelijk doel gediend, maar niet voor 90%. Dan kan je instelling mogelijk alsnog voldoen aan de voorwaarden voor de SBBI-regeling.

    Heeft onze uitleg je verder geholpen?

    Lees meer over ANBI