Je moet best veel informatie verwerken als je een BV wilt oprichten. In ieder geval zijn er drie zaken. Wat is dat gebruikelijk loon? Wat is het verschil tussen aandeelhouder, bestuurder en directeur? Wie kan er straks bij mijn gegevens?
- Drie vragen als je een BV opricht
- Hoe zit dat nou met dat gebruikelijk loon?
- Bestuurders, aandeelhouders, directeuren wat is het verschil?
- Hoe zit het met de openbaarheid van mijn gegevens?
Drie vragen als je een BV opricht
Je wilt een BV oprichten? Maar je hebt nog niet voldoende informatie. Daarom de belangrijkste drie vragen voor het oprichten van een BV op een rij.
Hoe zit dat nou met dat gebruikelijk loon?
Veel ondernemers in spé maken zich zorgen dat als ze een BV oprichten, ze direct het gebruikelijk loon moeten uitkeren. Het gebruikelijk loon is een begrip dat de Belastingdienst heeft ingevoerd. Doel is om ondernemers die winst maken te verplichten een minimale beloning uit het bedrijf te laten halen. Het bedrag, dat jaarlijks wijzigt, ligt boven de € 45.000.
Nou zijn er gelukkig verschillende manieren om niet dat gebruikelijk loon te hoeven betalen. Voor startende ondernemers is er een mogelijkheid om de eerste drie jaar geen gebruikelijk loon uit te keren. Dus als je een BV opricht hoef je niet direct een fors loon uit te keren. Let wel, begin je de BV vanuit een lopende eenmanszaak, dan moet je die periode van die drie jaar aftrekken.
Er is trouwens een aparte regeling voor innovatieve startups.
Wil je alles weten over hoe het werkt met het gebruikelijk loon, inclusief verwijzingen naar modelbrieven om ontheffing te vragen? We hebben er een uitgebreid artikel over geschreven.
Bestuurders, aandeelhouders, directeuren wat is het verschil?
In het vragenformulier moet je nogal wat verschillende functies invullen. Behalve als je de eenvoudige personal holding opricht. Dan vallen alle functies hieronder namelijk samen in één persoon.
Je moet bijna rechten hebben gestudeerd om het onderscheid van die functies goed helder te krijgen. We doen een poging:
– aandeelhouder: de eigenaren van een BV;
– bestuurder: de persoon die formeel is aangesteld in de statuten om de BV te besturen. Dat kan een mens zijn, maar ook een andere onderneming. Een bestuurder heeft bepaalde taken in de wet en in de statuten. Denk aan het opstellen van de jaarstukken.
– directeur: eigenlijk geen echt juridisch begrip. De directeur kan ook bestuurder zijn van de BV, maar dat hoeft niet perse. De directeur is degene die de dagelijkse leiding heeft in de BV. Bij sommige BV’s is geen directeur, omdat er ook geen activiteiten plaatsvinden. In een dergelijke BV is echter wel altijd een bestuurder.
Hoe zit het met de openbaarheid van mijn gegevens?
Als je een BV opricht treed je meer in de openbaarheid. Je bedrijf moet je inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Daar moet je ook de jaarcijfers deponeren, ieder jaar. Via het UBO-register kan de overheid en de opsporingsinstanties achterhalen wie de eigenaren van een BV zijn.
De andere kant van het verhaal. Die gedeponeerde jaarcijfers stellen niet veel voor. Ze geven geen zicht op de werkelijke omvang van de onderneming en zeker niet op de winst of omzet. Je kan een BV op ieder adres vestigen, zoals bedrijfsverzamelgebouwen of speciale dienstencentra zoals Regus. De transparantie van de BV is in de praktijk niet zo groot. Zo zijn statuten van een BV niet openbaar en kan niemand zien welke contracten er zijn opgesteld tussen aandeelhouders.
Het zal in de praktijk niet veel problemen geven. Bovendien, je moet de beperkte openbaarheid afwegen tegen de aansprakelijkheid. Heb je een BV dan ben je persoonlijk niet langer aansprakelijk voor zakelijke schulden.