Een notariële akte vernietigen

Een notariële akte vernietigen

Home » Een notariële akte vernietigen
8.6
Kun je een notariële akte vernietigen?

Ja, dat is mogelijk, maar het is niet eenvoudig. Je kunt naar de rechter gaan om aan te tonen dat de akte niet juist is opgesteld. Ook kunnen alle betrokken partijen overeenkomen dat de akte niet meer geldig is.

Notariële akte

Een notariële akte is een officieel document, opgesteld en bekrachtigd door een notaris. Deze akte biedt extra juridische zekerheid, doordat de notaris zorgt dat de inhoud voldoet aan de wet en alle partijen de juridische gevolgen begrijpen. Hierdoor heeft de akte veel bewijswaarde en kan niemand de akte zomaar vernietigen. De notaris bewaart het originele exemplaar (de minuut) en verstrekt officiële kopieën aan de betrokkenen.

Hoe vernietig je een notariële akte?

  1. Vernietigen via de rechter
    Een rechter kan een akte vernietigen als er fouten zijn gemaakt bij het opstellen van de akte of als de inhoud niet klopt. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer de akte is opgesteld onder:
    – dwaling
    – bedrog
    – misbruik van omstandigheden
    – zonder de juiste toestemming van een van de partijen.
     In zo’n geval kan een benadeelde partij de procedure bij de rechter starten om de vernietiging te eisen.

 De rechter beoordeelt of de akte geldig is en onder welke omstandigheden deze is opgesteld. De rechter kan besluiten de akte geheel of gedeeltelijk ongeldig te verklaren. Het is belangrijk dat je bedenkt dat de akte door een notaris is opgesteld. Een  notaris is  een beëdigd ambtenaar. Het is dus lastig aan te tonen dat de notaris een fout heeft gemaakt.

De notaris heeft immers het dossier waarin blijkt dat de persoon goed begreep wat hij tekende. Jij moet bewijzen dat de notaris een fout heeft gemaakt en dat hij dit had kunnen weten. Dit vormt een zware bewijslast.

vernietigen

In 2020 heeft het gerechtshof een uitspraak gedaan over een man die zijn gehele vermogen wou nalaten aan een goed doel.

Voorbeeld

Een rijke vader blijkt in zijn testament het hele vermogen aan een goed doel te hebben nagelaten. Al het geld gaat naar De Zonnebloem en Het Leger des Heils. De weduwe en de stiefkinderen zijn onterfd en woedend. Zij proberen aan te tonen dat het testament ongeldig is. Volgens hen had de notaris moeten begrijpen dat vader niet meer in staat was zijn wens te bepalen. Zij eisen dat het testament nietig wordt verklaard. De erfgenamen moeten nu aantonen dat de notaris kon weten dat vader dement aan het worden was. Zij halen een hele reeks aan argumenten op. Uiteindelijk lukt het hun niet om de rechter te overtuigen. De vele miljoenen gaan aan hun neus voorbij.

  1. Overeenstemming van alle betrokken partijen
    In sommige gevallen kunnen alle ondertekenaars van de notariële akte besluiten om de akte aan te passen of te laten vernietigen. Dit kan bijvoorbeeld bij een fout in de akte of als de situatie veranderd is. De betrokken partijen moeten meestal een gerechtelijke procedure starten om de wijziging of vernietiging officieel vast te leggen.
  2. Herroeping of wijziging van de akte
    In bepaalde gevallen is het mogelijk een notariële akte te herroepen of aan te passen. Dit kan bijvoorbeeld als iemand zijn testament wil herroepen. Ook kan het onderliggende contract worden aangepast. Dit gebeurt door het opstellen van een nieuwe akte die de oude vervangt of wijzigt. Voor deze wijziging is altijd een notaris nodig, die ervoor zorgt dat de nieuwe akte voldoet aan de wet en alle partijen op de hoogte zijn van de juridische gevolgen van de wijziging. Dit gebeurt altijd in lijn met de wet, zoals geregeld in Art. 3:49 jo. 3:50 jo. 3:51 BW.
  3. Correctie door de notaris van een fout
    Een notaris kan ook fouten maken bij het opstellen van een akte. In dat geval kan de notaris de fout corrigeren.  De notaris corrigeert de fout door middel van een duplicaat. In sommige gevallen kan de notaris een duplicaat opstellen waarin de fout wordt hersteld. Dit betekent dat de notaris een nieuwe versie van de akte maakt met de correcte gegevens, terwijl de rest van de inhoud hetzelfde blijft. Dit gebeurt onder strikte voorwaarden met inachtneming van de geldende regelgeving.  

    Heeft onze uitleg je verder geholpen?

    Lees meer over Akte van verdeling