Ja, dat kan. Maar het verschilt per situatie. In dit geval was de bankrekening van vader omgezet in een en/of rekening. Deze rekeningen worden door de banken gemeld bij de Belastingdienst, die de informatie deelt met de uitkeringsinstanties.
Gevolmachtigde in levenstestament verliest uitkering
De Centrale Raad van Beroep, de hoogste rechter als het gaat om uitkeringszaken, heeft bepaald dat het terecht was dat een gemeente een uitkering stopte.
De uitkeringsgerechtigde had een uitkering in het kader van de Wet Werk en Bijstand. In een levenstestament was de man aangewezen als gevolmachtigde voor zijn vader. De bankrekening van vader was omgezet in een en/of rekening. Deze rekeningen worden door de banken gemeld bij de Belastingdienst. De Belastingdienst deelt deze informatie met de uitkeringsinstanties.
Het levenstestament bood in dit concrete geval de gevolmachtigde de ruimte om geld op te nemen van de rekening van vader. Er waren geen beperkingen aan de besteding van dat geld. Dat is in de praktijk nimmer het geval bij een levenstestament. Hierdoor kon, volgens de gemeente, de uitkeringsgerechtigde beschikken over het geld alsof het zijn eigen geld was.
Omdat de rekening van vader meer bevatte dan het vrijgestelde vermogen was de uitkering gestaakt. De Centrale Raad van Beroep was het hier mee eens in haar uitspraak.
Oplossingen
Welk oplossingen zijn er mogelijk? Als je een ander kind of vertrouwenspersoon hebt, wijs die dan aan als gevolmachtigde. Een andere oplossing is om sterke beperkingen aan de volmacht te verbinden. Maar het nadeel is dat juist het financiële deel van de volmacht is opgesteld in overleg met de banken. Het is dus lastig aan te passen. Ook blijft het risico dat er discussies ontstaan met de uitkeringsinstantie.