Site pictogram DoeHetZelfNotaris

Hoe houden wij spullen apart als we gaan samenwonen?

Kan ik spullen apart houden als ik ga samenwonen?

Ja, dat is zeker mogelijk. Houdt deze spullen bij op een lijst. Als je de oorspronkelijke lijst toevoegt aan een notarieel samenlevingscontract staat het sterker. Gedurende het samenwonen kun je de lijst onderhouden zonder steeds naar de notaris te hoeven gaan. We leggen het puntsgewijs uit.

Privéspullen apart houden

Jullie gaan samenwonen. In de woning komen gemeenschappelijke spullen te staan. Jullie kopen bijvoorbeeld samen nieuwe meubels. Wat doe je met de spullen die privé moeten blijven, die jullie dus juist niet willen delen? Zoals een verzameling, muziekinstrument, auto, etc.

Om persoonlijke spullen privé te houden, kunnen jullie een lijst opstellen. Dit kan een eenvoudig document zijn. Op de lijst zetten jullie de spullen die apart moeten blijven en van wie ze zijn. En jullie ondertekenen deze lijst. Je kunt eventueel ook aankoopbonnen toevoegen. Probeer zo duidelijk mogelijk te zijn: mijn “Fender gitaar van Prince” is dus duidelijker dan “mijn gitaar”

Schuldeisers

Een zelfgemaakte lijst werkt zeker tussen jullie onderling. Maar een zelf opgestelde lijst werkt niet altijd tegen derden. Een schuldeiser zal zich van de lijst niets van aantrekken als jullie niet kunnen bewijzen waarom een bepaald item aan de ene persoon toebehoort.

Samenlevingscontract opstellen

In een (notarieel) samenlevingscontract kunnen jullie opnemen wat er apart moet blijven en wat jullie juist wel willen delen. In het standaard model van de DoeHetZelfNotaris kun je ervoor kiezen om de volgende punten apart te houden of om ze juist te delen:

Naast het samenlevingscontract, of beter gezegd in aanvulling daarop, kunnen jullie een lijst opstellen met spullen die privé moeten blijven. Deze lijst wordt dan als bijlage toegevoegd aan het samenlevingscontract. Ook hier is het van belang dat jullie kunnen onderbouwen wat van wie is. Je kunt op deze manier niet alle spullen bij één partner onderbrengen, en de schulden bij de andere partner.

Spullen gekocht tijdens de relatie

De hierboven genoemde lijst is de beginstand. Tijdens de relatie kunnen jullie ook privé spullen kopen. Als je die echt privé wilt houden, moet je de lijst jaarlijks bijhouden en bijwerken. Alles wat niet op de lijst staat is dan gemeenschappelijk. Om bij het voorbeeld te blijven, de partner met de gitaar koopt van zijn eigen geld ook nog het jasje van Michael Jackson. Regelen jullie niets, dan zou je kunnen stellen dat het gemeenschappelijk bezit is geworden. Zet je het echter op de lijst, dan is duidelijk van wie het jasje is.

Conclusie

Samenwonen met een samenlevingscontract gaat in beginsel uit van alles delen. Dat is geen verplichting. Jullie kunnen een lijst aanleggen. Met behulp van die lijst blijven de persoonlijke spullen van de persoon die ermee verbonden is.

Mobiele versie afsluiten