De executeur kan bij de bank zich legitimeren met de verklaring van executele. Soms is dat voor de abnk voldoende om de executeur toegang te geven tot de tegoeden.
Executeur legitimeren bij bank
De executeur moet voor de afwikkeling van de nalatenschap ook toegang krijgen tot de bankrekening van de overleden erflater. Maar hoe krijgt de executeur die toegang?
Verklaring van Executele
De executeur kan zich met een Verklaring van Executele en een geldig ID-bewijs legitimeren bij de bank. Dit vormt het bewijs dat de persoon daadwerkelijk een executeur is en bevoegd is om over de (geblokkeerde) bankrekening te beschikken. Uit de Verklaring van Executele volgt namelijk dat je bent aangewezen als executeur en dat je de executeurstaak hebt aangenomen.
Het is logisch dat de bank dit bewijs vereist, omdat de bank niet zomaar (zonder schriftelijk bewijs) een bankrekening ter beschikking gaat stellen aan iemand die zich meldt. Niet alle banken hebben hetzelfde beleid met betrekking tot Verklaringen van Executele. Informeer daarom bij de bank van de overledene om te weten welke documenten zij willen zien.
Je kunt de Verklaring aanvragen bij de notaris. Dat kan iedere notaris in Nederland zijn. Dat hoeft dus niet de notaris te zijn die ook het testament heeft opgesteld.
Geen Verklaring van Executele
De Verklaring speelt alleen als de erflater een executeur heeft aangewezen. Anders kan de notaris geen Verklaring van Executele afgeven. Je kunt jezelf of een ander niet als executeur voor de afhandeling van de erfenis aanwijzen.
Als de erflater geen executeur heeft aangewezen, zijn de erfgenamen samen verantwoordelijk voor de afwikkeling van de nalatenschap. Zij kunnen dan wel iemand uit hun midden een volmacht geven, een zogeheten boedelvolmacht.