Site pictogram DoeHetZelfNotaris

Ik ben benaderd als potentieel erfgenaam, wat nu?

Wat moet ik doen als ik een brief ontvang van de overheid waarin staat dat ik een potentieel erfgenaam ben van een overleden persoon?

Als je een brief ontvangt van de overheid waarin staat dat je een potentieel erfgenaam bent, controleer dan de gegevens in de brief en verifieer je relatie met de overledene. Neem contact op met de afzender voor meer informatie over je rol en de volgende stappen in de afwikkeling van de erfenis.

Potentieel erfgenaam

Je hebt van de overheid een brief ontvangen. In deze brief staat dat jij een potentiële erfgenaam bent van een overleden persoon. Je kunt een aantal stappen nemen om de situatie duidelijk te krijgen. Je kunt deze brief ontvangen van een notaris, de Belastingdienst of een andere overheidsinstantie die betrokken is bij de afwikkeling van de nalatenschap.

 Wie zijn de erfgenamen?

Een erfgenaam is degene die iets erft. De wet bepaalt wie je wettelijke erfgenamen zijn. De erflater kan hiervan afwijken door een testament op te stellen. Voor meer informatie over hoe je kunt achterhalen of iemand een testament heeft, verwijs ik naar: https://www.doehetzelfnotaris.nl/hoe-controleren-op-testament/.

Wat te doen?

1. Lees de brief zorgvuldig door

Controleer de gegevens in de brief goed: wie is de overledene, wat wordt er precies vermeld over de erfenis en de verwantschap, en welke actie wordt van jou verwacht? Staat er in de brief ook hoe je aan meer informatie kan komen?

2. Verifieer je relatie met de overledene

De brief zal waarschijnlijk aangeven waarom jij als potentieel erfgenaam wordt aangemerkt. Het kan zijn dat je een verre verwant bent, bijvoorbeeld een neef, nicht, of een andere familierelatie. Controleer of de aangegeven verwantschap klopt met je eigen familiegeschiedenis.

3. Neem contact op met de afzender van de brief

Als de brief afkomstig is van een notaris, neem dan contact op met de notaris die de erfenis afwikkelt. Vaak staat in de brief de contactpersoon van het notariskantoor vermeld. Is de brief afkomstig van een andere instantie? Zoek daar dan de contactgegevens van op. Het is belangrijk om te begrijpen waarom je als erfgenaam bent aangemerkt en wat je volgende stappen zijn.

Het kan zijn dat je moet bevestigen of je daadwerkelijk de nalatenschap wilt aanvaarden.

4. Bepaal of je de erfenis wilt aanvaarden

Je kunt een erfenis aanvaarden, verwerpen of beneficiair aanvaarden. Dit heeft invloed op hoe je met de erfenis omgaat, vooral als er schulden zijn bij de overledene.

Zuiver aanvaarden betekent dat je de erfenis zonder beperking accepteert, inclusief eventuele schulden.

Verwerpen betekent dat je de erfenis afwijst en geen aanspraak maakt op de bezittingen of schulden. Je ontvangt dus helemaal niets uit de nalatenschap.

Bij beneficiaire aanvaarding accepteer je de erfenis wel, maar je maakt eerst een inventarisatie van alle bezittingen en schulden van de overledene. Deze inventarisatie wordt vastgelegd in een boedelbeschrijving. Blijken er uiteindelijk meer schulden te zijn dan bezittingen, dan ben jij daar niet voor aansprakelijk.

Het is belangrijk om te begrijpen wat er in de nalatenschap zit (bezittingen en schulden), zodat je een weloverwogen beslissing kunt maken.

5. Kijk naar je belastingverplichtingen

Als je de erfenis accepteert, moet je mogelijk erfbelasting betalen. Dit betekent dat je belastingaangifte moet doen. De erfbelasting hangt af van de waarde van de erfenis en je relatie tot de overledene. De belastingtarieven voor erfbelasting variëren per erfgenaam. Directe familieleden betalen vaak minder belasting dan meer verre familieleden.


Mobiele versie afsluiten