Handtekening legaliseren
De notaris die een akte voor jou opmaakt zit niet altijd in de buurt. Daarom kan je een handtekening legaliseren bij iedere notaris in Nederland. Die notaris controleert ter plekke of jouw handtekening echt is. Ook controleert de notaris jouw ID bewijs in de online databank VIS. De controle kan ook door een medewerker van de notaris worden gedaan.
Niet elke legalisatie hoeft bij een notaris
Voor een aantal documenten hoef je niet naar de notaris voor een legalisatie. Die kun je ook legaliseren op bijvoorbeeld een gemeentehuis. Dat heeft een belangrijk voordeel: het is veel goedkoper. De vraag op welke plek je kunt legaliseren heeft te maken met het juridisch belang van het document dat je tekent.
Voor een Verklaring van Erfrecht en een Verklaring van Executele hoef je niet te legaliseren bij een notaris.
Hoe werkt legaliseren?
Maak een afspraak om te komen legaliseren bij de notaris van jouw keuze. Neem het te legaliseren document mee naar de notaris. Zet pas in aanwezigheid van de (medewerker van) de notaris de handtekening. Neem een geldig ID bewijs mee.
Wat moet je regelen?
Legalisatie is altijd een handtekening onder een bepaald document. Dat kan bijvoorbeeld een volmacht aan een notaris zijn. In die volmacht geef je de notaris toestemming om namens jou een erfenis te aanvaarden, of om een BV of stichting op te richten. De inhoud van het document doet eigenlijk niet ter zake. Het gaat erom dat jij dat document ondertekend kan terugsturen. Daarvoor moet je in bijzijn van de notaris een handtekening zetten. De notaris maakt een kopie van jouw ID bewijs en zet op de kopie een stempel.
- Een rechtsgeldig kopie van jouw ID bewijs
- Een notariële controle van jouw handtekening
Waarom legaliseren?
Het is belangrijk dat met zekerheid vaststaat dat jij zélf het document hebt ondertekend en niemand anders. Daarom wordt de handtekening op het document gelegaliseerd en een controlestempel op de kopie van het legitimatiebewijs. Legalisatie betekent dat vast staat dat jij inderdaad zélf het document ondertekent. Op deze wijze kan achteraf geen onenigheid ontstaan over de echtheid van jouw handtekening.
Wanneer geen betaalde legalisatie?
Als de akte waarvoor je een volmacht moet ondertekenen bij dezelfde notaris is als die de akte gaat opstellen. In dat geval doe je de legalisatie bij die notaris en die rekent daar geen aparte vergoeding voor.