Site pictogram DoeHetZelfNotaris

Levenstestament en gemeenschap van goederen

Wat is de verhouding tussen een levenstestament en een gemeenschap van goederen?

De gemeenschap van goederen wil zeggen dat jullie samen eigenaar zijn van goederen, het huis en het geld. Als je daarover wilt beschikken moet je dat samen doen. Een levenstestament is van belang op het moment dat een van jullie beide (tijdelijk) niet meer in staat is om deze beslissingen te nemen.

Zijn echtgenoten automatisch gevolmachtigde?

Nee, in gemeenschap van goederen of op huwelijkse voorwaarden gehuwde echtgenoten zijn niet automatisch gevolmachtigden van elkaar. Dit is een hardnekkig misverstand. Het huwelijk is niet een volmacht of volmachtverlening aan elkaar.

Je wordt dus niet over en weer elkaars gevolmachtigde. Je mag niet in naam van jouw echtgenoot rechtshandelingen voor hem of haar verrichten. Een vrouw kan bijvoorbeeld niet het lidmaatschap van haar man van de ANWB opzeggen.

Ook geen volmacht in geval van nood

Dat je niet voor je echtgenoot kan optreden geldt zelfs in geval van nood. Dus ook niet als jouw echtgenoot om wat voor reden niet meer in staat is om zelf besluiten te nemen. Denk bijvoorbeeld aan het geval dat iemand een ernstig ongeluk overkomt. Als er dan niets is vastgelegd over een volmacht kan de echtgenoot geen beslissingen nemen over gezamenlijke zaken.

In dat soort situaties biedt een levenstestament uitkomst. In een levenstestament geef je jouw echtgenoot de bevoegdheid om voor jou in (door jou te bepalen) gevallen beslissingen te nemen als je dat zelf niet meer kunt.

Levenstestament

Soms bestaat er voor gehuwden of geregistreerd partners verwarring over het nut van een levenstestament. Deze twee onderwerpen hebben het volgende met elkaar maken. De gemeenschap van goederen wil zeggen dat jullie samen eigenaar zijn van de goederen, het huis en het geld. Wil je daar over beschikken (verkopen, weg geven etc.), dan moet je dat samen doen. Je kunt dus in een gemeenschap van goederen alleen samen het huis verkopen, geld schenken en dergelijke. Het kan nu voorkomen dat één van jullie beide daar (tijdelijk) niet toe in staat is. Denk aan een ernstig ongeluk of dementie.

Met een levenstestament geef je jouw echtgenoot de volgende bevoegdheden:

Door het opmaken van een levenstestament waarin je jouw echtgenoot als gevolmachtigde aanwijst, kan jouw echtgenoot namens jou belangrijke beslissingen nemen als je dat zelf niet meer kunt. Bijvoorbeeld door dementie, een hersenbloeding of ziekenhuisopname.

Wat als er geen levenstestament is?

Zonder levenstestament is jouw echtgenoot niet bevoegd om namens jou beslissingen te nemen. De wet zelf geeft echtgenoten namelijk niet zulke bevoegdheden. Een levenstestament dan weer wel. Je bepaalt zelf hoe ver dat gaat, dus voor welke besluiten jouw echtgenoot een volmacht krijgt om namens jou te beslissen.

Mobiele versie afsluiten