Mag een statutaire naam in een ander schrift staan?

Mag een statutaire naam in een ander schrift staan?

Home » Mag een statutaire naam in een ander schrift staan?
8.6
Kan ik elke letter gebruiken in een statutaire naam?

Nee je kunt alleen het Latijnse schrift gebruiken en dan ook nog geen bijzondere karakters.

Wat is een statutaire naam?

Een statutaire naam is de naam die wordt opgenomen bij de oprichting van een bedrijf of organisatie in de oprichtingsakte. Deze naam moet uniek zijn en mag geen verwarring veroorzaken. Voor bepaalde bedrijfsvormen gelden specifieke regels. Zo moet een coöperatie “coöperatie” in de naam hebben, een stichting “stichting” vermelden en een BV moet “Besloten Vennootschap” of “B.V.” in de naam opnemen. De notaris controleert of de naam voldoet aan de regels. Na oprichting kan de statutaire naam alleen door een wijziging in de statuten veranderen.

Handelsnaam

De statutaire naam verschilt juridisch van de handelsnaam, hoewel beide vaak hetzelfde zijn. In het handelsregister kun je verschillende handelsnamen noteren bij één statutaire naam.

Mag een statutaire naam in een ander schrift staan?

Nee, de naam van een bedrijf moet in Latijnse letters worden geschreven. Dit is vastgelegd in de Handelsnaamwet en het Burgerlijk Wetboek (BW). De wet bepaalt dat de naam van een bedrijf, of het nu een N.V. of een B.V. betreft, uitsluitend in Latijnse letters mag staan. Het gebruik van andere schriftsoorten, zoals Arabische, Chinese of andere niet-Latijnse tekens, is niet toegestaan.

Vroeger was het ministerie van Justitie verantwoordelijk voor de controle of een statutaire naam was toegestaan. Tegenwoordig ligt deze taak bij de ondernemer en de notaris. De Departementale Richtlijnen, die eerder werden gebruikt om de toelaatbaarheid van een naam te bepalen, zijn inmiddels vervallen. Deze richtlijnen dienen nu slechts als hulpmiddel bij de interpretatie van de Handelsnaamwet en zijn geen bindende regels meer.

Wat houdt dit in voor de naam van je bedrijf?

  • De naam van een bedrijf moet in Latijnse letters staan. Het gebruik van bijvoorbeeld Arabische of Chinese tekens is niet toegestaan, zelfs als deze tekens voor jou herkenbaarder kunnen zijn.
  • Je kunt ook geen tekens gebruiken die niet in het Nederlands voorkomen, denk dan aan een tilde op de letter n of een cedile onder c. Eigenlijk is een Nederlandse handelsnaam vergelijkbaar met wat je kunt intikken als een webadres invult.
  • De naam mag niet alleen uit aardrijkskundige termen (zoals plaatsnamen, landen, rivieren of straatnamen), cijfers of beschrijvende woorden (zoals “super” of “goed”) bestaan.
  • Bij het gebruik van een afkorting zoals N.V. of B.V., moet deze op een specifieke manier in de naam worden geplaatst. Volgens het Burgerlijk Wetboek (Boek 2, Artikel 66 en 177) geldt de volgende regel:
    • N.V. of B.V. mag voor of achter de naam staan.
    • N.V. of B.V. kan ook achter een persoonsnaam staan, maar het moet duidelijk zijn dat dit geen verwarring met voorletters veroorzaakt.
    • Bij een samengestelde naam mag N.V. of B.V. alleen vóór de naam staan (bijvoorbeeld: “B.V. Alladin voorheen Jansen”). Het is niet toegestaan om N.V. of B.V. achter een samengestelde naam te plaatsen (bijvoorbeeld: “Alladin voorheen Jansen B.V.”).
Statutaire schrift

Mag de statutaire naam in een andere taal?

Ja er is geen regel dat de naam verder in het Nederlands zou moeten zijn. Ook iedere fantasienaam is toegestaan. Dit alles binnen de eerder genoemde randvoorwaarden. Dat wil zeggen dat je S10 kon inschrijven, of een fantasienaam als Tesla.

Conclusie

Kortom, de naam van een bedrijf moet voldoen aan de wettelijke eisen. De statutaire naam moet in Latijnse letters staan en aan de andere regels van de Handelsnaamwet en het Burgerlijk Wetboek voldoen.

    Heeft onze uitleg je verder geholpen?

    Lees meer over Oprichting BV