In een testament regel je de zaken voor na jouw overlijden. Dat wil zeggen hoe jij wilt dat jouw bezittingen en schulden worden verdeeld. Ook kun je zaken regelen als jouw uitvaart of de voogdij over de kinderen.
Een testament voor jou nalatenschap?
De Notariswet bepaalt wat er in een testament geregeld mag worden. Daarin is bepaald dat het testament geen andere rechtshandelingen mag bevatten dan de uiterste wil.
Andere zaken dan het regelen van je erfenis (wie krijgt wat?) kunnen dan ook niet in het testament worden opgenomen door de notaris. Je kan in je testament wel een testamentaire stichting oprichten.
Extra zaken in een testament
Natuurlijk kun je ook wensen over de uitvaart regelen, maar die kan je ook vastleggen in een codicil.
Je kan ook de voogdij van de kinderen regelen in een testament.
Er zijn ook mensen die ruim “over hun graf willen regeren”. Dat doen zij door bepaling op te nemen over mogelijke situaties die na hun overlijden zich voor kunnen doen. De meest bekende is de koude uitsluiting. Daarbij bepaal je dat de koude kant geen recht heeft op de erfenis bij een echtscheiding.
Je kunt dit veel verder doorvoeren, zoals bepaalde verplichtingen verbinden aan een legaat, een zogenaamd legaat onder last.
Er is een fors risico aan dit soort bepalingen. Je kunt bepalen dat de erfenis moet worden besteed aan de studie van een kleinkind. Maar krijgt dat kleinkind een ongeluk en gaat het nooit studeren? Door de bepaling in het testament mag het geld nu niet besteed worden aan de verzorging.