Site pictogram DoeHetZelfNotaris

Na scheiding nog recht op erfenis die tijdens het huwelijk is ontstaan?

Is er nog recht op de erfenis na een scheiding?

Ja als de erfenis is ontstaan tijdens het huwelijk dan heeft de ex-echtgenoot recht op een deel van de erfenis ook na de scheiding. Dat is anders als er nadrukkelijk vanaf is gezien door die persoon.

Een huwelijk kan eindigen door echtscheiding of door het overlijden van een van de echtgenoten. Hoe zit het met een erfenis die tijdens het huwelijk ontstaat, maar pas na de scheiding beschikbaar komt?

Erfenis tijdens het huwelijk, scheiding onderweg

Wanneer een van de ouders van een echtgenoot overlijdt tijdens het huwelijk en er geen testament is, krijgt de langstlevende ouder alles. De kinderen krijgen echter een recht (vordering) op hun deel van de erfenis, maar kunnen dit pas opeisen als ook de langstlevende ouder overlijdt. Dit wordt gezien als een toekomstige erfenis. In dit geval is dus een van de echtgenoten tijdens het huwelijk erfgenaam geworden, maar is dat erfdeel pas later opeisbaar. Deze echtgenoot is dus eigenaar van een vordering op de langstlevende ouder. Die vordering heeft een waarde.

Scheiding na het overlijden

Als de echtgenoten na die erfenis besluiten te scheiden, moeten ze afspraken maken over deze vordering. Dit hoort namelijk bij hun gezamenlijke bezittingen. Als in de scheidingsakte niet duidelijk staat wat er met die vordering moet gebeuren, kan deze vervallen. Dit gebeurt omdat de partners vaak tekenen dat ze niets meer van elkaar te eisen hebben. Je noemt dat ook juridische wel finale kwijting, dat begrip kan je in de echtscheidingsdocumenten aantreffen. Hierdoor kan de toekomstige uitbetaling van de erfenis over het hoofd worden gezien.

Voorbeeld erfenis tijdens echtscheiding

Rick en Sofia zijn getrouwd in gemeenschap van goederen. De vader van Sofia overlijdt zonder een testament. Sofia krijgt een vordering op haar moeder, maar kan deze pas opeisen als haar moeder ook komt te overlijden. Dit betekent dat Sofia in de toekomst haar deel van de erfenis krijgt.

Rick en Sofia besluiten na een tijdje te scheiden. In de scheidingsakte moeten ze al hun bezittingen verdelen, waaronder het recht op de toekomstige uitbetaling van de erfenis van Sofia. Maar ze vergeten dit te bespreken en vast te leggen.
Bij de scheiding tekenen ze een akkoord waarin staat dat ze niets meer van elkaar te vorderen hebben. Hierdoor vervalt Ricks recht om een deel van Sofia’s toekomstige erfenis te claimen, terwijl hij eigenlijk wel recht had op een deel van deze vordering tijdens het huwelijk.

Heeft de ex-partner recht op een erfenis?

Na de scheiding heeft een ex-partner geen recht meer op een erfenis die later, dus na de scheiding vrijvalt. De peildatum is als de scheiding is ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand.  Hiermee is het huwelijk beëindigd en kunnen ex-partners geen aanspraak meer maken op elkaars aandeel in een nalatenschap.

Als de scheiding nog niet is afgerond, blijft de andere echtgenoot erfgenaam. Dit geldt, tenzij in een testament anders is geregeld. Vaak is dit een ongewenste situatie. Het is daarom verstandig om tijdens de scheidingsprocedure van jouw kinderen ook naar het testament te kijken en dit indien nodig is aan te passen.

Mobiele versie afsluiten