Ja, dit kan. Voor schenkingen geldt dat je zelf mag bepalen aan wie en hoeveel je schenkt, uiteraard binnen de grenzen van de wet.
Schenken aan kleinkinderen, niet aan kinderen
Het voelt oneerlijk ten opzichte van de kinderen die zelf geen kinderen hebben. Maar juridisch is er geen regel die bepaalt dat schenken “eerlijk” zou moeten. Je kunt iemand niet verplichten om iets aan iemand te schenken of een schenking te accepteren. Dat bepaalt hij of zij namelijk zelf. Bespreek dit binnen de familie.
Lage vrijstelling
Als oma schenkt aan de kleinkinderen is er wel een lagere vrijstelling dan wanneer zij zou schenken aan de kinderen. De schenkingsvrijstelling wordt bepaald door de verhouding die de ontvanger heeft ten opzichte van de schenker.
Ook testament hoeft niet eerlijk
Dit geldt ook bij het nalaten van vermogen via een testament op grond van de testeervrijheid. Ook hier staat het iemand dus vrij om verschillende erfgenamen verschillend te behandelen. Alleen kinderen hebben een wettelijk recht op een deel van hun erfenis. Je kunt bijvoorbeeld om fiscale redenen werken met een kleinkindlegaat. Hierbij hoeven niet alle gezinnen hetzelfde deel van de erfenis te ontvangen.