BV Naamswijziging
Er kunnen omstandigheden zijn waarbij je de formele statutaire naam van een BV wilt wijzigen. Dat moet dan via een wijziging van de statuten en dus met een notariële akte. De notaris schrijft die naamswijziging BV vervolgens in bij het handelsregister van de Kamer van Koophandel.
Handelsnaam optie?
Het is mogelijk om naast de statutaire naam een handelsnaam te gebruiken. Dat kunnen er zelfs verschillende zijn. Zo is de naam van deze website bijvoorbeeld een handelsnaam van de BV die de eigenaar is. Het grote voordeel van een handelsnaam is dat je die zelf kan bedenken en kan inschrijven bij de KvK. Een handelsnaam moet aan een aantal eisen voldoen. Waarvan de belangrijkste wel is dat er geen verwarring vanuit mag gaan. De naam mag bijvoorbeeld niet in gebruik zijn bij een andere organisatie.
Stappenplan naamswijziging BV
Je bent in enkele stappen klaar. Volg deze stappen en je hebt de minste kosten.
Stap 1. Kies een nieuwe naam, houd rekening met de richtlijnen van de kamer van koophandel.
Stap 2. Controleer gratis in het handelsregister of de naam nog vrij is.
Stap 3. Neem een formeel aandeelhoudersbesluit om de BV een nieuwe naam te geven.
Stap 4. Zorg dat in de notulen gelijk een volmacht is opgenomen voor de notaris.
Stap 5. Neem contact op met een notaris. Stuur alle stukken aan de notaris.
Praktische zaken
De kosten van de wijziging van zo iets simpels als de naam wil je natuurlijk zo laag mogelijk houden. Het scheelt een stuk als de notaris een pdf van de statuten van jou ontvangt. Heb je die niet? Dan is een goede kopie wel heel belangrijk. Vermoedelijk wordt het dan ouderwets plakken en knippen. Ook heeft de notaris het aandeelhoudersregister van de BV nodig. Ook daar moet de naam gewijzigd.
Grondig wijzigen statuten
Er kunnen trouwens een reeks redenen zijn waarom je, als je toch de statuten van de BV gaat wijzigen, je ze gelijk helemaal op de schop wilt nemen. Dat je je dus niet beperkt tot de naamswijziging. Hoe ouder de statuten hoe beter het is om ze gelijk grondig te wijzigen. De meest lucratieve reden om een wijziging door te voeren, het afstempelen van het gestorte kapitaal. Bij oude BV’s was dat 18.000 euro, dat mag je verlagen tot 1 euro. Het verschil kun je dan onttrekken aan het kapitaal, zonder belastingplicht.
Verder zijn er ook juridisch veel wijzigingen, bijvoorbeeld in terminologie van zaken, zo heet een jaarverslag nu een bestuursverslag.