Stappenplan BV oprichten
Wij willen je graag helpen een BV op te richten. Vaak doe je dat niet alleen, maar wil je de zaken bespreken met anderen. In dit stappenplan oprichten BV vind je de belangrijkste besluiten die je moet nemen om een BV op te richten. Als je het antwoord op deze vragen hebt dan kun je het formulier op onze site heel snel invullen. Aan het einde van de vragen ontvang je dan gratis concept statuten. Zijn die naar jouw wens dan kun je de BV afronden bij de notaris.
- De naam
Iedere BV moet een unieke naam hebben. Dit staat in de handelsregisterwet. De naam van de nieuwe BV mag niet lijken op die van een bestaand bedrijf. Er mag geen verwarring ontstaan. Er is geen verwarring als je bijvoorbeeld in een hele andere regio werkt. Bedenk ook dat een fantasienaam unieker is dan een beschrijvende naam. Voordat je de naam kiest kun je in het online handelsregister opzoeken of de naam niet reeds in gebruik is. Je kunt ook opzoeken of de domeinnaam nog vrij is. Dat doe je op de website van SIDN.nl. Je kunt ook nog onderzoeken of de naam die je kiest in strijd is met een bestaand merk.
- Doelstelling
Er is een verschil tussen de doelen die je stelt in de statuten en de doelen die jij jezelf als ondernemer stelt. De doelstelling voor de statuten van de BV, de zogeheten statutaire doelstelling, zal straks door de notaris worden bekeken. Je moet proberen om de doelstelling in de statuten concreet te houden en tegelijk niet te beperkt. Van een te beperkte doelstelling kun je later last hebben. Voor een aantal veel voorkomende BV’s hebben wij de doelstelling al vooraf opgenomen. Zo kun je kiezen voor een holding, management en stamrecht BV. Daar hoef je niet zelf de doelstelling voor op te schrijven.
Een korte uitleg voor een doelstelling van een rechtspersoon:
Regionale beperking. Je wilt iets gaan op het platteland van Friesland. Beperk je doelstelling niet tot deze provincie. Schrijf bijvoorbeeld: “het aanbieden van verblijfsaccommodaties in Friesland, of elders in Nederland.” Zo kan je later uitbreiden zonder dat je eerst je statuten moet wijzigen.
Aard van de activiteit. Je wilt een garagebedrijf. Beperk je dan niet tot reparatie. Noem ook, verhuur, in- en verkoop. Wij ronden iedere doelstelling ook nog af met: “en al het overige dat hieraan kan bijdragen.” - Adres en dergelijke
Elke BV moet een adres hebben. Onder zeer uitzonderlijke omstandigheden kun je dat adres geheim houden voor de buitenwereld. De adressen van de bestuurders worden niet gepubliceerd in het handelsregister. De notaris heeft echter altijd een adres nodig. Die moet namelijk de bestuurders en oprichters kunnen controleren in de openbare registers. De notaris moet controleren of de betrokken personen hun identiteit klopt en of ze bijvoorbeeld niet failliet zijn. Er is geen Verklaring Omtrent het Gedrag meer nodig om een BV op te richten.
Er zijn trouwens veel plekken waar je een post- en vestigingsadres kunt huren. Denk bijvoorbeeld aan trustkantoren.
Je kunt direct al opgeven wat het eventuele webadres gaat worden. Dan kan de notaris dat gelijk inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Als je nog geen website en/of domein hebt dan kan je dat ook later zelf doorgeven. - Organisatie en bestuur
Bestuurder. De bestuurder van een BV kan zelf ook weer een BV zijn. In de praktijk is dat vaak niet erg praktisch. Bij het zetten van een handtekening moet je dan twee keer aantonen dat je bevoegd bent te tekenen. Het kan echter wel.
Hoeveel bestuurders? Je kan een BV besturen met 1 bestuurder. Je kunt ook meer bestuurders aanstellen.
Boekjaar. Een boekjaar loopt normaal gesproken van 1 januari tot 31 december. Je kan kiezen voor een andere looptijd. Je kan het eerste boekjaar bovendien samenvoegen met het tweede. Hiermee spaar je kosten en werkzaamheden uit in het eerste jaar van jullie bestaan.
- Ook een Holding
Je kunt om verschillende redenen vaak beter direct twee BV’s oprichten. Je maakt dan een Holding en een werkmaatschappij. Belangrijke redenen om dit te doen zijn fiscale redenen, toekomstige verkoop van de werkmaatschappij, participatie door verschillende partijen in de werkmaatschappij, aansprakelijkheid.
In het Holding Dossier staan alle voors- en tegens genoemd waarom je een holding op kan richten.