Schenking uit buitenland, geen schenkbelasting?

Schenking uit buitenland, geen schenkbelasting?

Home » Schenking uit buitenland, geen schenkbelasting?
8.6
Ik woon in Nederland en ontvang een schenking uit het buitenland. Hoe zit het met de schenkbelasting?

Bij een schenking uit het buitenland betaalt de ontvanger de schenkbelasting. De nationaliteit van de schenker is dan van belang. In sommige gevallen hoeft de ontvanger geen aangifte schenkbelasting te doen.

Schenking uit het buitenland

schenking uit het buitenland

Je ontvangt een schenking uit het buitenland. Wie moet er schenkbelasting betalen? De ontvanger of de schenker? De ontvanger van de schenking betaalt de schenkbelasting. Tenzij de schenker een schenking vrij van recht doet. Dat betaalt de schenker de schenkbelasting.

Of de ontvanger aangifte schenkbelasting moet doen is afhankelijk van de nationaliteit van de schenker.

  • Heeft de schenker de Nederlandse nationaliteit? Dan moet je aangifte doen als de schenker korter dan 10 jaar geleden naar het buitenland is verhuisd. Is de schenker langer dan 10 jaar geleden verhuisd naar het buitenland? Dan hoef je geen aangifte te doen.
  • Heeft de schenker een andere nationaliteit? Dan moet je aangifte doen als de schenker korter dan 1 jaar geleden naar het buitenland is verhuisd. Is de schenker langer dan 1 jaar geleden naar het buitenland verhuisd? Dan hoef je geen aangifte te doen.
  • Heeft de schenker nooit in Nederland gewoond, ongeacht diens nationaliteit? Dan hoef je geen aangifte schenkbelasting te doen.

Voorbeeld schenking uit buitenland

Voorbeeld 1: jij woont in Nederland. Jouw ouders zijn 7 jaar geleden verhuisd naar Frankrijk. Zij houden de Nederlandse nationaliteit. Als zij jou een schenking doen, dan moet jij (de ontvanger) aangifte schenkbelasting doen.

Voorbeeld 2: jij woont in Nederland. Jouw Marokkaanse ouders zijn twee jaar geleden geremigreerd naar Marokko. Je hoeft geen aangifte te doen.

Voorbeeld 3: Je oom in Canada, die nog nooit in Nederland heeft gewoond schenkt je € 10.000. Er hoeft geen belasting betaald te worden. Je hoeft ook geen aangifte te doen.

Aangifte doen en schenkingsovereenkomst opstellen

Ook als je een schenking ontvangt onder het vrijgestelde bedrag moet je aangifte doen. Je doet dan aangifte om de vrijstelling aan te vragen.

De schenkingsovereenkomst moet wel zijn opgesteld volgens de regels van het land waar de schenker woont. Woont de schenker in Duitsland? Dan moet hij/zij de schenkingsovereenkomst opstellen aan de hand van de Duitse regels.

Het zou in theorie ook kunnen dat het betreffende land ook nog andere fiscale regels kent. Bijvoorbeeld dat de schenker de belastingaangifte moet doen.

Lees ook: Schenken aan in het buitenland wonende kind, hoe zit het met de belasting?

    Heeft onze uitleg je verder geholpen?

    Lees meer over Schenken