Trouwen, geregistreerd partnerschap of samenlevingscontract?

Trouwen, geregistreerd partnerschap of samenlevingscontract?

Home » Trouwen, geregistreerd partnerschap of samenlevingscontract?
8.6
Trouwen, geregistreerd partnerschap of samenlevingscontract. Wat is het verschil?

Er zit weinig verschil tussen trouwen en een geregistreerd partnerschap. Er zijn wel grote verschillen met een samenlevingscontract. Zoals de inhoud, het beëindigen en of je elkaars erfgenaam bent.

Trouwen, geregistreerd partnerschap of samenlevingscontract?

Veel mensen denken dat een samenlevingsovereenkomst hetzelfde is als een geregistreerd partnerschap. Dat is niet zo, het zijn totaal verschillende dingen.

Een geregistreerd partnerschap lijkt eigenlijk het meest op een huwelijk. Het wordt ook ingeschreven bij de gemeente, net zoals een huwelijk. Het geregistreerd partnerschap werd ingevoerd in een tijd dan mensen van hetzelfde geslacht niet konden trouwen. Nu dat wel mogelijk is zijn er praktisch geen verschillen meer. Er zijn wel verschillen tussen een samenlevingscontract en een geregistreerd partnerschap.

Verschil tussen trouwen en samenlevingscontract

Trouwen is de meest eenvoudige manier om alles te regelen in een relatie. Hieronder staan de belangrijkste verschillen:

  • Kinderen geboren in een huwelijk zijn automatisch de kinderen van de ouders. Bij samenleven zal de biologische moeder automatisch de ouder zijn. De andere ouder moet het kind erkennen.
  • Erfgenamen. Getrouwden zijn per definitie elkaars erfgenaam (tenzij daarvan afwijken met een testament). Bovendien hebben ze ook nog eens een enorme vrijstelling voor de erfbelasting. Samenwonenden met een contract kunnen deels elkaars erfgenaam worden. Maar het duurt langer voor ze dezelfde vrijstelling hebben als gehuwden.
  • Partnerpensioen. Bij gehuwden keert het pensioen altijd uit na overlijden aan de partner als die gehuwd is. Bij samenwonenden moet dat apart aangevraagd.
  • Overal erkend. Een huwelijk wordt in de hele wereld erkend. Dus ook als je voor je werk naar het buitenland moet. Een samenlevingscontract is lang niet in alle landen van de wereld erkend. Jouw partner wordt dan dus niet officieel als jouw partner gezien.

Verschillen tussen samenlevingscontract en geregistreerd partnerschap

samenlevingscontract

Een samenlevingscontract kun je zelf opstellen of bij een notaris. In dat laatste geval heeft het meer juridische gevolgen. De belangrijkste verschillen tussen een samenlevingscontract en een geregistreerd partnerschap zijn:

  • Een samenlevingscontract is vrij van inhoud. Je kunt zelf bepalen wat je wilt regelen. In het algemeen regel je zaken over de verdeling van de kosten van huishouding, het nabestaandenpensioen en nog enkele andere zaken. Bij een geregistreerd partnerschap regelt de wet deze zaken.
  • Een samenlevingsovereenkomst kunnen jullie zelf beëindigen. Een briefje is voldoende. Bij een geregistreerd partnerschap kan dat vaak ook, behalve als er minderjarige kinderen zijn. Dan moet dit met een advocaat of notaris.
  • Bij een geregistreerd partnerschap ben je automatisch elkaars erfgenaam. Met een samenlevingscontract moet je dat apart in een testament regelen.

Verschillen tussen trouwen en geregistreerd partnerschap

Belangrijke verschillen die nog bestaan tussen trouwen en geregistreerd partnerschap:

  • Een geregistreerd partnerschap beëindigen is veel eenvoudiger dan van een huwelijk. Heb je geen minderjarige kinderen en ben je het samen eens, dan hoef je niet langs de rechter. Dat scheelt je fors in de kosten.
  • Geen erkenning in het buitenland. Het huwelijk wordt over de hele wereld erkend. Dat geldt niet voor het geregistreerd partnerschap.

Je kan voor een geregistreerd partnerschap ook voorwaarden opstellen, die noem je dan partnerschapsvoorwaarden. Dat is vergelijkbaar met huwelijksvoorwaarden. Je regelt dan apart onder welke voorwaarden jullie bij elkaar zijn.

    Heeft onze uitleg je verder geholpen?

    Lees meer over Samenlevingscontract