Het staat je vrij bij de oprichting van een BV te bepalen hoeveel aandelen je plaatst. Het getal 120 is erg goed deelbaar en dus praktisch. Veel praktischer dan bijvoorbeeld 100, dat niet deelbaar is door drie.
Als ik een BV opricht hoeveel aandelen moet ik dan plaatsen?
Als je een BV of NV opricht dan heb je aandelen. In de statuten neem je de waarde van één aandeel op (nominale waarde) en je neemt op hoeveel aandelen er maximaal zijn. De som van het aantal aandelen vermenigvuldigd met de waarde van de aandelen noem je het maatschappelijk kapitaal.
Van dat maatschappelijk kapitaal plaats je een deel bij de aandeelhouders. Dat noem je het geplaatst kapitaal. Je kan ook later extra aandelen uitgeven, dat noem je een aandelenemissie.
De wet stelt geen eisen aan het geplaatste kapitaal. Je kan dus één aandeel plaatsen, of duizend aandelen. Waarom zou je dan kiezen voor 120, zoals wij in ons model suggereren?
Notarissen kunnen niet rekenen
Bij de oprichting van de BV moet je bepalen hoeveel aandelen je plaatst (het geplaatst kapitaal). Dat is van belang als je later aandelen wilt verkopen. Stel je hebt 100 aandelen geplaatst en je verkoopt de helft van je bedrijf. Dan moet je 50 aandelen leveren.
Het is dus verstandig om het aantal aandelen dat je plaatst zo goed mogelijk deelbaar te laten zijn. Dan kan je het bedrijf ook voorzetten met drie aandeelhouders, of met vijf. Het beste getal om dat te bereiken is 120 aandelen. Het getal 120 is namelijk heel goed deelbaar en levert het meest een heel aantal aandelen op.
Als je 1/3 van 120 aandelen wil verkopen is dat 40 aandelen. In tegenstelling met bijvoorbeeld 100 aandelen, als je die zou willen delen met drie aandeelhouders dan wordt het lastig delen. Dat geldt ook voor delen door zes bijvoorbeeld.