Site pictogram DoeHetZelfNotaris

Waarom verklaring van erfrecht inschrijven bij het Kadaster?

Waarom moet je een verklaring van erfrecht inschrijven in het Kadaster?

Als er in een erfenis onroerend goed zit, moet dat overgeschreven naar de erfgenamen. Het moet van de naam van de overledene, naar de erfgenamen. Dat moet in het Kadaster en kan alleen door een verklaring van erfrecht in te schrijven. Dat moet de notaris doen.

Verklaring van erfrecht inschrijven bij Kadaster

Als je een huis, stuk grond of andere registergoederen erft, is het verstandig om een verklaring van erfrecht in te laten schrijven bij het Kadaster. Dat kan de notaris voor je doen.

Na het overlijden van de erflater blijven de goederen die hij of zij heeft nagelaten namelijk op zijn of haar naam staan in Kadaster. Als je wilt dat het Kadaster de eigendommen op jouw naam zet, moet je een verklaring van erfrecht inschrijven in het Kadaster. Dit is belangrijk voor de WOZ belastingaanslag van de gemeente, levensverzekering en andere praktische zaken. Door een juiste tenaamstelling worden berichten met betrekking tot het goed namelijk niet meer aan de overleden erflater gericht, maar aan de huidige rechthebbende erfgenaam of eigenaar. Dit voorkomt pijnlijke momenten voor de nabestaanden van de overleden erflater.

Verklaring van erfrecht bij verkoop

Het is zeker van belang op het moment dat je het onroerend goed wilt verkopen. Op dat moment kan er alleen geleverd worden door degene op wiens naam het geregistreerd staat in het kadaster. Sommige notarissen willen op dat moment niet de verklaring van erfrecht van een andere notaris registreren. Zij rekenen dan extra kosten.

Bij het laten maken van de verklaring van erfrecht op de site kun je de opdracht geven voor inschrijving. De notaris rekent je dan een geringe vergoeding voor het inschrijven van de verklaring van erfrecht.

Ik heb al een verklaring van erfrecht

Heb je al een verklaring van erfrecht laten opstellen, maar is deze nooit ingeschreven bij het Kadaster? Dat kan alsnog. Je kunt hiervoor een aparte opdracht indienen via onze zustersite Verklaringvanerfrecht.nl.

Bekijk ook de video

Mobiele versie afsluiten