Ja, voor het ondertekenen van een testament moet je persoonlijk langs de notaris. De notaris moet kunnen controleren of jij begrijpt wat je ondertekent en of het testament daadwerkelijk jouw laatste wil is.
Wanneer langs de notaris
Bij testamenten, levenstestamenten, hypotheekaktes en schenken op papier moet je persoonlijk aanwezig zijn bij de notaris en de akte zelf ondertekenen. Dit is geregeld in de wet. Voor andere aktes, zoals de leveringsakte of transportakte, kun je een (notariële) volmacht afgeven. De gevolmachtigde ondertekent dan namens jou de akte op het notariskantoor.
Bij zieke mensen of stervenden kan de notaris ook langs komen.
Waarom moet ik persoonlijk langs de notaris?
De notaris moet kunnen controleren of je wilsbekwaam bent. Hij moet controleren of jij begrijpt wat je vastlegt in de akte. Dit is de Belehrungsplicht. Dit is een wettelijke verplichting van de notaris. De notaris kan dit niet controleren als een gevolmachtigde voor jou de akte ondertekent.
Voor het opstellen van een (levens)testament is het extra belangrijk om langs een notaris te gaan. In een testament neem je namelijk jouw laatste wil op. Dit is een persoonlijke aangelegenheid. Daarnaast is een testament geheim. Alleen jij en de notaris weten wat er wordt opgenomen in het testament.
Als je samen naar de notaris gaat, kan de notaris vragen of je alleen naar binnen komt. Op deze manier kan hij er zeker van zijn dat jij het testament niet onder druk ondertekent.
Zorgvuldigheid
De notaris moet zeker bij oudere mensen zorgvuldig bekijken of zij kunnen overzien wat ze tekenen. Het komt nog regelmatig voor dat achteraf erfgenamen stellen dat de opsteller niet wilsbekwaam zou zijn geweest. Als je op dat moment kunt aantonen dat de notaris dat niet goed heeft gezien is de notaris aansprakelijk. Ook om die reden zal de notaris hier soms langer bij stil staan.