Met een geregistreerd partnerschap maak je een relatie officieel, ook voor de wet. Je kan ook partnerschapsvoorwaarden opstellen. Het geregistreerd partnerschap lijkt veel op het huwelijk, maar er zijn wel een aantal verschillen.
- Geregistreerd partnerschap
- Beperkte gemeenschap van goederen of partnerschapsvoorwaarden?
- Verschil met huwelijk
Geregistreerd partnerschap
Een alternatief voor het huwelijk is een geregistreerd partnerschap. Ook hiermee wordt de relatie officieel, ook voor de wet. Voor het aangaan van een geregistreerd partnerschap moet je aangifte doen bij de gemeente. Vervolgens moet je in het gemeentehuis de verklaring ondertekenen in het bijzijn van getuigen. Er moeten minimaal 2 en maximaal 4 getuigen aanwezig zijn.
Je kan, net als bij het huwelijk, ook de achternaam van jouw partner nemen. Jouw partner kan ook jouw achternaam nemen. Je kan er ook voor kiezen om beide je eigen achternaam te houden.
Beperkte gemeenschap van goederen of partnerschapsvoorwaarden?
Als je een geregistreerd partnerschap aangaat zonder partnerschapsvoorwaarden, is er sprake van een beperkte gemeenschap van goederen. Dit houdt in dat alle bezittingen en schulden die tijdens het geregistreerd partnerschap ontstaan, in de gemeenschap vallen. Die zijn dus van jullie samen. Een uitzondering hierop zijn erfenissen en schenkingen. Die blijven van degene die het ontvangt en vallen dus niet in de gemeenschap.
Je kan er ook voor kiezen om partnerschapsvoorwaarden op te stellen. Hierin leg je vast welke bezittingen en welke schulden van jullie samen zijn en welke niet. Je kan er ook voor kiezen dat alles van jullie samen is. Dus ook de bezittingen en schulden die vóór het geregistreerd partner zijn ontstaan.
Voor het opstellen van partnerschapsvoorwaarden moet je wel langs de notaris.
Verschil met huwelijk
Het geregistreerd partnerschap lijkt grotendeels op het huwelijk. Toch zijn er een aantal verschillen:
- Je hoeft elkaar niet het ja-woord te geven;
- Je kan het geregistreerd partnerschap beëindigen bij een notaris of advocaat. Het huwelijk moet beëindigd worden bij de rechter. Als er minderjarige kinderen zijn of jullie zijn het ergens niet over eens moet je wel langs de rechter;
- Een geregistreerd partnerschap kan worden omgezet naar een huwelijk. Andersom is het niet mogelijk;
- Deze verbintenis wordt niet in alle landen erkend. Het huwelijk wel.