Over een cadeau betaal je geen schenkbelasting. Het is dus interessant om te bekijken wat het verschil is tussen een schenking en een cadeau.
Schenking of cadeau
Over schenkingen boven een bepaald bedrag betaal je schenkbelasting. Daarbij is een schenking in de eerste plaats een geldbedrag. Maar wat nu als het niet over een geldbedrag gaat? Het is niet eenvoudig vast te stellen of er sprake is van een schenking of cadeau. Een cadeau is eigenlijk een schenking in natura.
Een cadeau kan bijvoorbeeld een reis of waardevol voorwerp zijn met een grote waarde. Denk aan een horloge, een auto of een wasmachine cadeau doen. De Belastingdienst kijkt naar het cadeau om te bepalen of er sprake is van een belastingplichtige schenking. De Belastingdienst gebruikt daarvoor een aantal toetsingspunten:
- is er een concrete aanleiding voor het cadeau (bijvoorbeeld verjaardag of huwelijk);
- wat zijn de gebruiken uit het verleden;
- wat is de welvaart van de gever en ontvanger.
Het komt er dus op neer dat een cadeau geen schenking is als het gebruikelijk is om iemand een duur cadeau te doen. Waarbij rijke mensen kennelijk duurdere cadeaus kunnen geven en ontvangen dan minder vermogende mensen.
Cadeau in de praktijk
Natuurlijk zijn cadeaus heel lastig te zien voor de Belastingdienst. Meestal is er een conflict over bijvoorbeeld een erfenis nodig, waarbij de erfgenamen protesteren tegen een schenking in de laatste levensjaren. Als ouders hun volwassen kinderen mee op reis nemen en de vakantie betalen, dan zal niemand kunnen achterhalen dat hier sprake is een van belaste schenking.
Als je een wasmachine koopt maar die laat bezorgen bij je dochter, dan ziet niemand dat. Bij het verschil tussen een schenking en een cadeau lopen de juridische werkelijkheid en de echte werkelijkheid vaak ver uit elkaar.
Boodschappen doen en de bijstand
Veel was er te doen omdat een moeder boodschappen deed voor haar kind in de bijstand. Hier was sprake van een structurele vorm van ondersteuning. De gemeente zag dit als inkomen. Het hangt er dus maar van af op welke manier je de schenking doet. Want als je een deel van de boodschappen voor jezelf aan je dochter geeft kraait er geen haan naar.